DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen pro ženy

Zdravější vlasy, pokožka, nehty, klouby, kosti nebo nárůst svalové hmoty. Toto jsou některé z benefitů, které příjem hydrolyzovaného kolagenu potenciálně nabízí. Mnohé z uvedených benefitů jsou potvrzeny studiemi, další výzkumy pro určení účinnosti používání kolagenových doplňků jsou potřebné.
 
Collagen (1)
 

Jaká je role kolagenu v těle?

 
Kolagen hraje důležitou roli při udržování elasticity a pružnosti buněk a tkání. Nachází se v těle, šlachách, vazivech, vlasech, pokožce a svalech. Je dokonce přítomen v kostech a působí jako lešení pro kostní buňky. V těle existuje nejméně 28 různých druhů kolagenu, které vědci klasifikují podle typu v závislosti na tom, ve kterých částech těla se kolagen nachází.
 
Tělo tvoří kolagen přirozeně, ale jeho produkce klesá s věkem, počínaje přibližně od 25 roku života. Většina žen pociťuje v prvních pěti letech menopauzy pokles produkce kolagenu přibližně o 30 %. Snížená produkce kolagenu může věkem vést k méně pružné pokožce, tužším kloubům a řidším vlasům.
 
Teoreticky mohou kolagenové doplňky, jako je kolagenový prášek nebo kolagen v tekuté formě, pomoci ženám nahradit kolagen ztracený věkem. Některé studie ukazují slibné výsledky, je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se ukázaly podstatné výhody ve větších skupinách lidí.
 

Mohou kolagenové doplňky prospět ženám?

 
Collagen (2)
 
Nezávislí odborníci se shodují v tom, že některé studie ukazují, že kolagenové doplňky mohou být pro ženy přínosem. Nicméně další výzkum je nutný, protože některé výhody, které se spojují s užíváním kolagenu nejsou podloženy rozsáhlým výzkumem.
 
Přidání doplňků ke zdravému životnímu stylu může být pro některé ženy prospěšné ve specifických oblastech zdraví žen, jako je například udržování hydratované a pružné pokožky. Může také zabránit problémům s degenerací kostí a kloubů, které postihují ženy, jako je osteoporóza nebo osteoartritida.
 
Ženy mohou také těžit z doplňků kolagenu během sportovní aktivity. Jedna studie publikovaná v Nutrients zjistila, že mladé, fyzicky aktivní ženy, které užívaly asi 5 gramů kolagenových peptidů denně po dobu 12 týdnů, snížily bolest kolena související s aktivitou v porovnání s placebem.
 
KolagenDrink Collagen Beauty 307 g
 
Kromě toho studie naznačují, že doplňky kolagenu mohou ženám pomoci v oblastech podpory po menopauze, rovnováhy estrogenu a růstu svalů, avšak zatím chybí dostatečný výzkum.
 
 

Může kolagen poskytnout podporu po menopauze?

 
Několik studií naznačuje, že kolagenové doplňky mohou poskytnout podporu po menopauze zlepšením pružnosti pokožky, která je s přibývajícím věkem tenčí a také zlepšit vlastnosti pokožky, která byla vystavena slunečnímu UV záření. Ženy po menopauze jsou také vystaveny zvýšenému riziku degenerativních problémů s kostmi, jako je osteopenie a osteoporóza, což způsobuje, že kosti ztrácejí hustotu a stávají se křehkými.
 
Studie z roku 2022 publikovaná ve Food Science and Human Wellness naznačila, že kolagenové peptidy mají velký potenciál při zlepšování účinků fotostárnutí kůže vyvolaného UV zářením.
 
Ve studii publikované v Nutrients zaznamenalo 64 žen, které užívaly kolagenové peptidy 12 týdnů, snížení vrásek, zvýšení hydratace a pružnosti pokožky. Další studie publikovaná v Nutrients zjistila, že postmenopauzální ženy s věkem souvisejícím úbytkem minerální hustoty kostí, které užívaly kolagenové peptidy 12 měsíců, zaznamenaly zvýšení minerální hustoty kostí v páteři a krčku stehenní kosti.
 
 

Jak kolagenové doplňky ovlivňují estrogen?

 
Collagen (3)
 
Několik studií ukazuje vztah mezi estrogenem a kolagenem. Vědci přesně nezjistili, jak mezi sebou interagují, a jsou zapotřebí další studie. Podle Cleveland Clinic, kdy estrogen klesá, klesá také produkce kolagenu v kůži.
 
Kolagenové doplňky mohou podporovat růst svalů
Některé časné výzkumy jsou slibné, zejména u žen před menopauzou.
 
Jedna studie publikovaná v Nutrients zjistila, že premenopauzální ženy, které cvičily odporový trénink třikrát týdně po dobu dvanácti týdnů a užívaly 15 gramů kolagenových peptidů každý den, výrazně zvýšily svou tělesnou hmotnost bez tuku. Zvýšili také stisk rukou a sílu nohou.
 
 

Možná rizika kolagenových doplňků pro ženy

 
Obecně kolagenové doplňky nepředstavují zdravotní riziko, ale někteří lidé hlásili zažívací problémy nebo vyrážky po užití kolagenových doplňků.
 
 

Přidání kolagenu do vaší stravy

 
Collagen (4)
 
Pokud se snažíte jíst více potravin, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu ve vašem těle, vyberte si hubenější maso a spoustu potravin bohatých na vitamíny a minerály, jako je například tmavá listová zelenina. Vývar z kostí, mléčné výrobky, vejce a želatina jsou potraviny přirozeně bohaté na kolagen.
 
Přidáním semínek a některých druhů ořechů získáte zdravé tuky a více vitamínů a minerálů. Ujistěte se, že přijímáte potraviny bohaté na zinek a vitamín C, které mohou také pomoci vašemu tělu vytvářet kolagen.