DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen nebo hydrolyzovaný kolagen. V čem je rozdíl?

Kolagen patří do skupiny vláknitých proteinů, které jsou nejrozšířenějšími proteiny v našem těle (*). Když doplňujeme kolagen v podobě výživového doplňku, ať už pochází z hovězích kůží nebo rybích šupin, tento kolagen je třeba nejprve rozložit, aby jej naše tělo mohlo využít. Takto zpracovaný kolagen se nazývá hydrolyzovaný kolagen (také známý jako kolagenový hydrolyzát) a vzniká procesem zvaným hydrolýza, při kterém molekuly vody narušují chemické vazby.

Collagen (5)

Kolagen a hydrolyzovaný kolagen


Kolagen je komplexní protein složený ze tří řetězců aminokyselin, zatímco hydrolyzovaný kolagen je kolagen, který byl rozložen na malé proteinové řetězce zvané kolagenové peptidy, které jsou tvořeny několika aminokyselinami.

Technicky to znamená, že všechny kolagenové doplňky jsou hydrolyzovány. Takový hydrolyzovaný kolagen má vysokou biologickou dostupnost, jeho použití je snadné, protože se rozpouští v tekutinách – dokonce i ve vodě. Je také bez chuti a zápachu, a proto jej lze přidávat do různých receptů a učinit tak užívání kolagenu ještě příjemnější.

V čem je základní rozdíl mezi hydrolyzovaným kolagenem před želatinou?


Pokud je kolagen hydrolyzován jen částečně, jedná se o želatinu. Želatina a želatinové doplňky obsahují větší peptidy a nerozpouštějí se tak snadno v tekutinách, jako plně rozložený hydrolyzovaný kolagen. Želatina se často používá jako zahušťovadlo, protože po smíchání s tekutinami geluje. Protože není zcela rozložena, je pravděpodobnější, že želatina způsobí žaludeční nevolnost a nadýmání kvůli větším jednotkám peptidů. Oproti kolagenu má nižší biologickou dostupnost.

A jaké výhody nám přináší užívání hydrolyzovaného kolagenu?

Pokožka a vlasy


Studie ukázaly, že užívání kolagenových peptidů podpoří elasticitu pokožky, úroveň hydratace a podpoří mladistvou texturu (*). Kolagenové doplňky také poskytují spoustu aminokyselin a živin potřebných pro růst vlasů.

HSN (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Střeva


Výzkum ukazuje, že kolagen může pomoci podpořit zdraví vašich střev (*). Slouží jako vynikající zdroj živin k podpoře rychle se dělících buněk, které lemují vnitřek střeva.

580x580 LeadHub (2)

 

Klouby


Výzkumy dokazují, že kolagen zvládá i chronickou bolest kloubů (*). Kolagen se nachází ve všech vazivech a doplňky poskytují esenciální aminokyseliny pro podporu přirozené hladiny v celém těle.

Bone health Collagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaly


Jedna studie ukázala, že suplementace hydrolyzovaného kolagenu podporuje svalovou sílu a stavbu těla (*). Kolagen může také podporovat svalovou hmotu a pomáhá zlepšit stavbu těla lépe než jiné bílkoviny. I když nevíme úplně proč tomu tak je, výzkum ukázal, že kolagenové doplňky mohou lépe podporovat kosterní svalstvo, což může být přispívajícím faktorem (*).

 

580x580 LeadHub (4)