DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kyselina hyaluronová a její využití při péči o pleť, vlasy, klouby a celkové zdraví

Kyselina hyaluronová je čirá, viskózní látka, která se přirozeně produkuje v lidském těle. Díky svým vynikajícím hydratačním vlastnostem je kyselina hyaluronová základní složkou v oblasti péče o pleť, nejčastěji používaných v kosmetických přípravcích, jako jsou pleťové krémy, šampony a kondicionéry. Kyselina hyaluronová tvoří často aktivní složku v kolagenových produktech a spolu s kolagenem pomáhá udržovat pokožku a pohybový aparát v dobré kondici. Ale není to jen vaše pleť, která získává na kráse a zdravý díky vlastnostem kyseliny hyaluronové. Kyselina hyaluronová má využití v široké škále výživových doplňků a léčebných procedur.
 

Péče o pleť

Tvář

kolagendrink brain (2)

Kyselina hyaluronová, která je přirozeně přítomna v těle, pomáhá udržovat vlhkost a udržuje pokožku v pevném a mladistvém vzhledu. Jak stárnete, zásoby přirozeně se vyskytující kyseliny hyaluronové a kolagenu začínají klesat, čehož následkem jsou první vrásky.
Pleťové krémy obsahující kyselinu hyaluronovou pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a hladkou a pomáhají potlačovat projevy stárnutí.
 

Pokožka kolem očí

Kůže kolem očí je tenčí než kůže na zbytku obličeje a je jedním z prvních míst, kde se projevují příznaky dehydratace. Mnohé oční krémy obsahují kyselinu hyaluronovou jako složku, která pomáhá udržovat pokožku kolem očí hydratovanou, plnou a pevnou.
 

Suchá kůže

Suchá kůže je velmi častý stav, který je obvykle způsoben kombinací genetických a environmentálních faktorů. Kyselina hyaluronová, která se vyznačuje silnými hydratačními účinky, se široce používá v přípravcích péče o pleť.
 

Mastná pleť 

Lidé s mastnou pletí mají často potíže s výběrem hydratačního prostředku, který by nevysušil pokožku, což následně vede k ještě větší produkci kožního mazu. Kyselina hyaluronová funguje v tomto ohledu dobře, protože pomáhá udržovat pokožku hydratovanou bez nadměrného sušení a nedráždí citlivou pokožku.
 

Akné

Nejčastěji je akné spojené s mastnou pletí. Zánět kůže může být také podmíněn v důsledku nedostatečně hydratované suché kůže.
Kyselina hyaluronová neléčí akné přímo, avšak její hydratační vlastnosti mohou pomoci zabránit tomu, aby byla pokožka suchá a tím odvrátit vznik zánětu pokožky a projevům akné.
 

Péče o vlasy


Zatímco kyselina hyaluronová se nejčastěji spojuje s péčí o pleť, může se také nacházet v různých přípravcích pro péči o vlasy, včetně šamponů, kondicionérů a masek na pokožku hlavy. Vlasové přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou jsou navrženy tak, aby udržely pokožku hlavy hydratovanou a zdravou, což může obnovit přirozený lesk vlasů.

 

Artritida

Zmírnění bolesti kolenního kloubu

kolagendrink bolest klbov

 
Kyselina hyaluronová je klíčovou složkou synoviální tekutiny (kloubní maz), která zajišťuje hladký pohyb kloubů a jejich minimální tření, čímž udržuje jejich životnost a funkčnost. Předpokládá se, že ztráta kyseliny hyaluronové přispívá k artritidě. Injekce kyseliny hyaluronové se používají k léčbě bolesti kolena způsobené osteoartritidou u pacientů, kteří nereagovali na jinou léčbu. Léčba obvykle zahrnuje tři nebo čtyři injekce, které jsou podávány v týdenních intervalech.
 

Zmírnění bolesti jiných kloubů

Injekce kyseliny hyaluronové se občas používají ke zmírnění artritidou podmíněné bolesti v jiných kloubech, jako je kyčelní kloub, či kotník.
Některé studie však ukázaly, že injekce kyseliny hyaluronové nemusí být účinnější než placebo při injekčním podávání do těchto kloubů. Pro lepší pochopení toho, jak kyselina hyaluronová prospívá kloubům, je nutný další výzkum.
 

Jiné využití


Výživové doplňky

 kyselina hyaluronova kolagendrink

Reflux - pálení žáhy

Kyselinu hyaluronovou lze užívat jako perorální doplněk k léčbě žaludečního refluxu, který se vyskytuje, když kyselý obsah žaludku proudí zpětně do jícnu, což vede k pocitu pálení, který se běžně označuje jako pálení žáhy. Vědci se domnívají, že kyselina hyaluronová pomáhá léčit reflux žaludeční kyseliny regenerací výstelky jícnu a podporou přirozených procesů hojení organismu.
 
Jak je uvedeno ve studii publikované v Alimentary Pharmacology and Therapeutics, doplňky kyseliny hyaluronové mohou mít silné synergické vlastnosti, které zvyšují účinky tradičních léků na potlačení pálení žáhy.
 

Bolest kolena

Výživové doplňky kyseliny hyaluronové mohou pomoci zmírnit bolest kolena u pacientů s osteoartritidou. Po užití se kyselina hyaluronová rozkládá v trávicím traktu, odkud směřuje do tkání a kloubů, které pomáhá udržovat promazané, čímž snižuje jejich tření.
 

Suchá kůže

sucha koza kolagendrink

 
Kyselina hyaluronová může hydratovat pokožku zevnitř ven. Podle studie publikované ve the Nutrition Journal, doplňky kyseliny hyaluronové hydratují pokožku a zlepšují kvalitu života lidem trpících suchou kůží.
 

Bolest močového měchýře

Postihuje především ženy od 20 do 50 let věku. Známá také jako syndromem bolestivého močového měchýře. Toto onemocnění způsobuje bolest v oblasti močového měchýře a zvyšuje potřebu močení. Nektoré studie ukázaly, že kyselina hyaluronová může hrát roli při zmírňování jejích symptomů.
 

Dermálně výplně

kyselina hyaluronova injekcie
 
Kyselina hyaluronová se používá také jako dočasná dermální výplň. Má vynikající bezpečnostní profil a může se vstřikovat do mnoha oblastí obličeje, aby se obnovil ztracený objem a snížil výskyt vrásek a jemných linií. Výsledky po aplikaci kyseliny hyaluronové obvykle trvají šest měsíců až jeden rok.
 

Suché oči 

K syndromu suchého oka dochází tehdy, když klesne přirozená produkce slz. Oční kapky kyseliny hyaluronové dodávají na povrch očí vlhkost, která je velmi podobná vlastním slzám a chrání tak oko před externím prostředím.
 
Výzkumníci také zkoumají možnost použití kyseliny hyaluronové, která by se postupně pomalu uvolňovala z kontaktních čoček a průběžně by tak chránila oko před důsledky syndromu suchého oka.