DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen podporuje růst vlasů a zpomaluje tvorbu šedin

Kolagen je nejzastoupenějším proteinem ve vašem těle. Je důležitý pro tvorbě šlach, vazů a pokožky (1). Vaše tělo kolagen produkuje přirozeně, avšak můžete jej doplňovat rovněž z výživových doplňků a potravin, jako je například vývar z kostí. Kolagen nabízí celou řadu zdravotních výhod, například i podporu zdravých a silných vlasů.
 
girl-1246525_1920
 
5 cest, jak kolagen může zlepšit kvalitu vlasů:

1 - Kolagen poskytuje aminokyseliny, které jsou důležité pro růst vlasů

Vlasy jsou primárně tvořeny proteinovým keratinem. Vaše tělo používá k tvorbě keratinu několik aminokyselin - některé z nich se nacházejí v kolagenu (2, 3). Užíváním kolagenu a dalších proteinů získáváme aminokyseliny, které se pak používají pro tvorbu nových proteinů a sloučenin (4). Existuje 11 neesenciálních aminokyselin, to jsou ty, které si organismus umí vyrobit sám a 9 základních, které musíte získat ze stravy. Kolagen se primárně skládá z 3 neesenciálních aminokyselin: prolinu, glycinu a hydroxyprolinu (1, 5, 6). Prolin je také hlavní složkou keratinu. Proto by konzumace kolagenu bohatého na prolin měla poskytnout vašemu tělu stavební kameny, které potřebuje na tvorbu vlasů (2).

Jsou zapotřebí další studie, abychom věděli komplexněji vyhodnotit přínos kolagenu na růst vlasů.
 
2 - Kolagen pomáhá při poškození vlasových folikulů

Kolagen může působit jako antioxidant a bojovat proti poškození způsobenému volnými radikály. Volné radikály jsou sloučeniny, které se ve vašem těle vyvíjejí v důsledku stresu, látek znečišťujících ovzduší, kouřením, špatnými stravovacími návyky, nadměrným příjmem alkoholu a jiných negativních vlivů na organismus. Příliš mnoho volných radikálů může poškodit vaše buňky, proteiny a DNA (7).
Výzkumy ukazují, že volné radikály mohou také poškodit vlasové folikuly. Protože schopnost obrany těla proti volným radikálům s přibývajícím věkem klesá, starší lidé jsou zvlášť náchylní na poškození vlasů (8). Na boj proti volným radikálům a podporu zdravých vlasů potřebuje vaše tělo antioxidanty. Několik studií ukázalo, že kolagen - zejména z rybích šupin - může vykazovat silnou antioxidační aktivitu (9, 10, 11). Jedna studie zjistila, že mořský kolagen dokázal bojovat se čtyřmi různými volnými radikály, zatímco jiná studie zjistila, že protein může být účinnější antioxidant než dobře známá sloučenina nalezená v čaji (10, 11).

Uvedené tvrzení jsou na základě laboratorních výzkumů. Potenciál kolagenu jako antioxidantu zatím není důkladně znám.
20 - dnovy program Royal Peptide KD
 
3 - Kolagen může zabránit řídnutí vlasů, které je spojeno se stárnutím

Kolagen tvoří 70% střední vrstvy pokožky, známé jako dermis. V této vrstvě se nacházejí kořeny vlasů (12). Kolagen přispívá především k pružnosti a pevnosti pokožky. S věkem se tělo stává méně účinným při produkci kolagenu a nedochází k dostatečné náhradě odumřelých buněk ve střední části kůže. To může být jeden z důvodů, proč vlasy začínají řídnout (13, 14, 15, 16). Poskytnutí kolagenu vašemu tělu může pomoci udržet zdravou pokožku a zabránit řídnutí vlasů. Jedna osmitýdenní studie s 69 ženami ve věku 35 - 55 let zjistila, že užívání doplňků kolagenu denně významně zvyšuje elasticitu pokožky ve srovnání s placebem (17). Další 12 - týdenní studie na více než 1 000 dospělých zjistila, že denním užíváním kolagenu se jeho hodnota v kůži zvýšila a došlo ke snížení známek stárnutí kůže (18).
 
4 - Kolagen může pomoci zpomalit tvorbu šedin

Díky svým antioxidačním vlastnostem může být kolagen schopen bojovat proti poškození buněk a zpomalení tvorbě šedin. Šedivé šedé vlasy jsou do značné míry ovlivněny genetikou, ale roli může hrát i poškození buněk, které jsou zodpovědné za barvu vlasů. K poškození dochází na základě účinků volných radikálů (19). Jak stárnete, buňky, které produkují melaninový pigment a které dodávají vašim vlasům jeho barvu, začínají přirozeně odumírat. Volné radikály, které jsou výsledkem špatné výživy, stresu a znečišťujících látek v životním prostředí, však mohou poškodit i buňky tvořící melanin (20). Bez dostatečného množství antioxidantů na boj proti volným radikálům mohou vlasy začít šedivět. V jedné studii bylo zjištěno, že antioxidační aktivita folikulů šedých vlasů byla mnohem nižší než aktivita vlasových folikulů, které stále obsahovaly pigment (20, 21).

Protože se ukázalo, že kolagen bojuje s volnými radikály, může teoreticky pomoci zabránit poškození buněk, které vytvářejí barvu vlasů. V důsledku toho může zabránit předčasné tvorbě šedin, nebo zpomalit vznik šedin v důsledku stárnutí (9, 10).
 
gray hair kolagendrink
 
4 - Kolagen můžete jednoduše zařadit do vaší rutiny

Do stravy můžete zařadit kolagen pomocí potravin bohatých na kolagen nebo výživových doplňků. Jelikož kolagen tvoří pojivová tkáň savců, nachází se v kůži, kostech a svalech kuřecího, hovězího a vepřového. Najdeme ho také v rybách. Vývar z živočišných kostí obsahuje kolagen i želatinu, což je vařená formu kolagenu. Tento vývar z kostí se dá pít jako nápoj, nebo použít jako základ pro polévky (22). Kromě toho konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C může zvýšit přirozenou tvorbu kolagenu v těle. Pomeranče, papriky, růžičková kapusta a jahody jsou vynikajícími zdroji tohoto vitamínu (23). Nakonec se kolagen může užívat i jako doplněk stravy. Výživové doplňky jsou ve formě tekutiny, kapslí a prášku. Většina doplňků kolagenu je hydrolyzovaná, což znamená, že kolagen je již rozložený na kratší molekuly a snadněji se vstřebává (24). Kolagenový prášek je bez chuti a zápachu a může se přidávat do smoothies, kávy a jiných horkých nebo studených nápojů. K dispozici jsou také ochucené produkty.

Podle současného výzkumu se zdá, že doplňky kolagenu jsou pro většinu lidí bezpečné. Některé zprávy však naznačují, že doplňky mohou způsobit přetrvávající pachuť, žaludeční obtíže nebo pálení žáhy (25).