DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen a Achillova šlacha

Nové vědecké studie naznačují, že sportovcům, kteří zápasí s bolestí Achillovy šlachy v důsledku achilovy tendinopatie nebo tendinitidy, může prospět užívání hydrolyzovaného kolagenu spolu s vitamínem C.
 
achillova slacha
 
 
Hydrolyzovaný kolagen spolu s vitamínem C se na základě několika vědeckých studií provedených v posledních letech ukázal jako vhodný pomocník pro sportovce, kteří trpí bolestí Achillovy šlachy v důsledku achilovy tendinopatie nebo tendinitidy.

Kolagen má na pevnost a stabilitu Achillovy šlachy výrazný vliv a tvoří její hlavní složku (*).

Vitamín C zvyšuje produkci kolagenu a snižuje oxidační stres (*). Naše buňky v těle neustále odumírají a jsou nahrazovány novými. Oxidační stres může způsobit, že buňky odumírají častěji, než obvykle. Vitamin C je antioxidant. Snižuje oxidační stres a tím chrání kolagenové buňky.

Po přijetí hydrolyzovaného kolagenu ho organismus rozloží na specifické aminokyseliny, z nichž je kolagen vyroben. Existují důkazy (*), že doplnění těchto látek může zvýšit zdravý růst šlach. Nedávná studie (*) také zjistila, že zranění sportovci s Achillovou tendinopatiou se zotavovaly rychleji, když používali hydrolyzovaný kolagenový doplněk v kombinaci se pečlivě odstupňovaným programem silového tréninku oproti samotnému silovému tréninku.
 
achillova slacha 2
 
Kolik kolagenu by mělo stačit?

Dosud provedené studie nám zatím neposkytli definitivní odpověď, avšak nové studie naznačují, že by mohlo jít o následující množství a způsob užívání:
 
  • Hydrolyzovaný kolagen užívejte 30 až 60 minut před cvičením achilovky (např. běh nebo zvedání paty atd.). Během této doby se hydrolyzovaný kolagen absorbuje do vašeho krevního oběhu a bude připraven k použití.

  • Dávka 2,5 g hydrolyzovaného kolagenu se zdá dostačující.

  • Nezapomeňte na vitamín C, alespoň 48 mg.

    Uvedená množství nemusí být vhodné pro každého a proto je jejich důležité konzultovat s lékařem.


    Zdroj:
 

 

1350x900 JS CZ (1)