DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen TYPU 1 a TYPU 2. V čem je rozdíl?

Kolagen typu II se od kolagenu typu I liší v některých detailech: v pořadí aminokyselin v řetězcích, kolagen typu II se skládá ze tří identických kolagenových řetězců, zatímco spirála kolagenu typu I obsahuje dva stejné a třetí odlišný řetězec.
 
Různé typy kolagenu mají v těle různé role.

V našem těle existuje mnoho různých forem kolagenu: 80 až 90% kolagenu v těle tvoří kolagen typu I, II a III. Vláknitá struktura každého typu kolagenu je stejná: tři dlouhé řetězce aminokyselin v kompaktní trojité spirálovité struktuře. Rozdíly mezi typy kolagenu jsou na molekulární úrovni.
 
Kolagen typu I: silná pokožka, šlachy a vazivo
 
 
kolagendrink kolagen
 
Kolagen typu I tvoří nejdelší trojité helixy. Díky tomu je struktura kolagenu typu I mimořádně vhodná pro vytváření silných vláknitých sítí, které lze roztáhnout bez porušení. Tyto elastické struktury poskytují našemu tělu oporu a pružnost.
 
Kolagen typu I tvoří v lidském těle více než 90% organické kostní hmoty a tvoří hlavní část pokožky, šlach a vazů.

Kolagen typu II: flexibilní chrupavka
 
 
 
kolagendrink chrupavka
 
 
Kolagen typu II je kolagenová forma přítomna v chrupavce (v chrupavce není přítomen žádný kolagen typu I). Vyskytuje se v přírodní matrici s glykosaminoglykanů (GAG). Zatímco kolagen typu II poskytuje tkáni pevnost v tahu a elasticitu, GAG mažou chrupavku a spolu tak poskytují perfektní matrici na absorbování nárazů a stresu.
 
KolagenDrink Pept-OHYB 60 kaps 1  (2)