DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolik kolagenu je v jednotlivých částech těla

Za produkci kolagenu jsou zodpovědné fibroblasty, buňky, které využívají specifické aminokyseliny jako stavební bloky pro produkci dlouhých řetězců. Molekula kolagenu sestává ze 3 propletených řetězců tvořících strukturu takzvaného helixu. Několik helixu je pak uspořádaných do silných vláken, které poskytují strukturální podporu tkáně, flexibilitu a schopnost odolávat silám.
 
collagen Distribution kolagendrink.sk
 
Kůže
Kolagen představuje 75% obsahu suché hmoty pokožky. Kolagenová vlákna, které jsou klíčovou součástí struktury pokožky, poskytují infrastrukturu pro elastin, který udržuje elasticitu pokožky a pro kyselinu hyaluronovou, která udržuje pokožku hydratovanou.
 
skin-418266_1920
 
Šlachy
Šlachy jsou silné vláknité pojivové tkáně, které spojují svaly s kostmi. Během kontrakce svalů je úkolem šlach přenášet síly a vydržet napětí. Šlachy obsahují 85% kolagenu typu 1 a také proteoglykany.
 
triceps-4008180_960_720
 
Kloubní chrupavka
Kloubní chrupavka je tvořena buněčnými stavebními bloky (chondrocyty), které produkují extracelulární matrici sestávající z kolagenu typu 2 a proteoglykanů (hlavně agrekánu). Kolagenová vlákna tvoří 70% chrupavky a jsou zodpovědné za její strukturu a pevnost, zatímco proteoglykany slouží jako mazivo do kloubu.
KolagenDrink Pept-OHYB 60 kaps 1  (2)
 
Kosti
Kolagen představuje asi 90% organické kostní hmoty a poskytuje strukturní rámec, na kterém jsou ukotveny vápník a další minerály. Kolagenová vlákna také poskytují flexibilitu kostí.
skeleton-1654869_960_720