DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen zvyšuje růst svalové hmoty a síly

Jelikož kolagen je čistý protein, možná se ptáte, zda přidání většího množství kolagenu do vaší stravy může pomoci zvýšit svalovou hmotu. Krátká odpověď zní, ano – existují slibné důkazy, že přidání kolagenu do vaší stravy může pomoci při podpoře budování svalů.
 
Muscle grow collagen  (1200 x 800px) (2)
 
Arginin a glycin, dvě z aminokyselin nacházejících se v kolagenu, se používají k výrobě kreatinu. Kreatin hraje roli při budování svalové hmoty a síly. Užívání kolagenu může podpořit syntézu svalových bílkovin, jako je kreatin, a také stimulovat růst svalů po cvičení (*). Je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda se koncentrace kreatininu ve svalové tkáni mění s doplněním kolagenu.
 
1–10 % svalové tkáně tvoří kolagen. Tento protein je potřebný k tomu, aby vaše svaly zůstaly silné a správně fungovaly (*). Existuje několik typů kolagenu. Mezi hlavní a nejběžnější typy patří typy I, II a III. Typ I vytváří kůži, kosti, šlachy a vazy. Typ II pomáhá vytvářet chrupavku, pružnou tkáň mezi kostmi, v uších a nose. Typ III pomáhá vytvářet svaly a krevní cévy.
 
Studie naznačují, že kolagenové doplňky pomáhají zvyšovat svalovou hmotu u lidí se sarkopenií. Sarkopenie je ztráta svalové hmoty, síly a funkčnosti, která nastupuje s narůstajícím věkem (*). Začíná se projevovat již po dosažení 40. roku života a výrazněji se rozvíjí směrem k 75. roku života a výše. Častěji ji lze zaznamenat u fyzicky neaktivních lidí. Ale stává se již běžnou iu těch jedinců, kteří vykonávali fyzicky aktivní činnost po celou dobu života. Sarkopenii často doprovází i osteoporóza (ubývání množství kostní hmoty).
 
Výzkum ukázal, že konzumace doplňků kolagenu zvýšila růst svalů a sílu u lidí se ztrátou svalové hmoty související s věkem.
 
Užívání kolagenu může vést k růstu svalům a síly. Potvrdila to i studie, během níž muži, kteří ztráceli svalovou hmotu užívali denně 15 gramů kolagenu po dobu 12 týdnů. Zároveň byli zapojeni do cvičebního programu spolu se skupinou, která kolagen neužívala. Výsledkem výzkumu bylo, že skupina mužů, která užívala kolagen, zaznamenala významný nárůst svalové hmoty a síly oproti skupině, která byla zapojena pouze do cvičebního programu (*).
 
Podobné výsledky byly zjištěny ve studii, do které byly zapojeny ženy před menopauzou. Skupina, která užívala kolagenový doplněk, získala po 12 týdnech silového tréninku více svalové hmoty a síly než skupina, která užívala placebo (*).
KOlagenDrink Collagens
 
 Je potřebný další výzkum k prozkoumání potenciálu kolagenu ke zvýšení svalové hmoty.