DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen a jeho úloha pro oči, střeva, srdce a mozek

Účinek nedostatku kolagenu v těle se může negativně projevit v mnoha oblastech lidského těla a je spojen s mnoha degenerativními onemocněními, jakými jsou artritida, osteoporóza, problémy se zrakem, zhoršené hojení ran, syndrom propustnosti střev a Alzheimerova choroba. Pro správné fungování těla je proto důležité zajistit potřebné množství kolagenu, ideálně správnou a vyváženou stravou, nebo ve formě výživových doplňků, jejichž doporučená denní dávka zajistí v těle potřebné množství kolagenu.
 
eyes kolagendrink (1)
 

1. Kolagen a oči

Oko je tvořeno více typy kolagenu. Obzvláště důležitý však je kolagen typu XVIII, protože tvoří rohovku, sítnici a skléru (bílou část oka) [*]. Jde o orgány oka, které jsou zodpovědné za kvalitu zraku. Kolagen pomáhá udržovat pigmentovanou vrstvu sítnice a čirý gel, který vyplňuje oční bulvu (sklovité tělo) [*]. Výzkumy uvádějí, že nedostatek kolagenu typu XVIII může vést k poruchám a nesprávnému vývoji očí [*].
cooking kolagendrink
 

2. Kolagen a zdraví střev


Kolagen je nezbytný pro zdraví střev. Nedávná studie zjistila, že kolagenové peptidy mohou zlepšit dysfunkci střevní bariéry [*].

Proč je to důležité?

Tlusté i tenké střevo jsou zásobené obrovskou sítí lymfatických drah a uzlin, které jsou nositeli imunity a střevní bariéra je jednou z prvních, kromě kůže, které oddělují venkovní prostředí od vnitřního. Její plocha je přibližně 400 m2 a spotřebuje přibližně 40% energie vašeho těla [*]. Pomáhá absorbovat živiny, vodu a elektrolyty a zabraňuje vstupu škodlivých mikroorganismů do těla. Když tato bariéra nefunguje, hrozí riziko střevních poruch včetně zánětlivého onemocnění střev, celiakie, syndromu propustnosti střev a průjem.

Studie potvrdily, že nedostatek kolagenu ve střevním tkáni byl spojen s chronickým zánětem a zánětlivým onemocněním střev [*] [*].
 
hearth kolagendrink
 

3. Kolagen a srdce


Kolagen doslova odpovídá za to, že srdce bije.

Kolagen typu I je nejvíce zastoupen typ kolagenu v srdci. Koncentrovaný je v myokardu, který zajišťuje svalové kontrakce, čili údery srdce. Kolagen v srdci poskytuje:
strukturální rámec pro buňky srdečního svalu, pevnost stěn srdce a pomáhá přenášet sílu, díky které dochází k pumpování krve [*].

Důsledkem stárnutí se kolagenová síť srdce přirozeně mění. Důsledkem změny množství kolagenu se stěna srdce stává slabší a tenčí, mění se vlastnosti srdce a mění se i tlak v tepnách, kdy srdce pumpuje krev [*].

Bez dostatku kolagenu by srdce nemohlo bít.
 
kolagendrink brain
 

4. Kolagen a mozek


Kolagen je přítomen iv neuronech, kde pomáhá bojovat proti oxidaci a neurodegenerácii. Výzkumem bylo zjištěno, že nedostatek kolagenu typu VI v mozku může způsobit:
 
  • Spontánní buněčnou smrt (apoptóza) [*].
  • Vyšší zranitelnost vůči oxidačnímu stresu [*].
  • Zhoršenou autofágiu ("recyklace" poškozených nebo nefunkčních proteinů a buněčných organel) [*].
  • Zhoršení motoriky a paměti [*].
  • Zvýšenou neurotoxicitu [*].

Jinými slovy, kolagen typu VI podporuje správné fungování mozku a zabraňuje neurodegenerativním onemocněním, jakým je Alzheimerova choroba.

Kolagen typu VIII je také důležitý při procesu zotavení mozku po poranění [*].
 
bez cukru 60 - dnovy program Royal Peptide KD  (2)