DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Zlepšení sportovního výkonu pomocí kolagenových doplňků

Postoj ke cvičení se za poslední desetiletí změnil. V rámci zdravého životního stylu zaznamenáváme rostoucí počet lidí, kteří se pravidelně věnují sportu (1).

Spotřebitelé se zároveň stále více vzdělávají o svém zdraví a hledají výživová řešení, která jim pomohou udržet si vyšší úroveň aktivity.

To vytvořilo nové příležitosti na trhu sportovní výživy, který nyní musí uspokojovat různé typy spotřebitelů a jejich potřeby, včetně sportovní regenerace, sportovního výkonu a zdraví kloubů. Ke splnění požadavků trhu byly kolagenové produkty speciálně vyvinuty tak, aby spotřebitelům poskytly více zdravotní benefity a funkční vlastnosti, které pomohou podpořit regeneraci tkání v těle.
 
 
active sport life
 
 
Kolagenové peptidy: složka nové generace ve sportovní výživě

Šlachy, vazy, chrupavky a kosti jsou části těla, které jsou obzvláště náchylné k poškození při provádění pravidelné nebo intenzivní fyzické aktivity. Kolagen je klíčový protein, který zajišťuje elasticitu a regeneraci těchto pojivových tkání. Kolagenový peptid typu I, který se používá jako doplněk stravy, má na tělo dvojí účinek. Jeho jedinečné složení aminokyselin znamená, že poskytuje stavební kameny pro syntézu bílkovin nebo kolagenu.

Zároveň má signalizační účinek, neboť obsahuje bioaktivní peptidy, které vykonávají funkci messengeru přímo na cílové buňky. Peptidy pomáhají urychlit proces obnovy tělesných tkání a muskuloskeletální struktury, což může snížit riziko zranění a zlepšit sportovní výkon v kontextu sportovní výživy.

Společnost Rousselot nedávno vedla randomizovanou, dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou klinickou studii, v níž 24 mladých a rekreačně aktivních mladých mužů dostávalo denní dávku 20 g Peptanu během stanoveného období 9 dní.

Výsledky studie ukázaly, že suplementace kolagenovými peptidy urychlila proces obnovy po poškození vyvolaném intenzivním cvičením snížením bolestivosti svalů a zlepšením sportovního výkonu (2). Jedinečný aminokyselinový profil Peptanu poskytuje specifické nutriční a funkční výhody, díky čemuž je ideální pro použití v produktech sportovní výživy (3).
 
KolagenDrink Pept-OHYB 60 kaps 1  (2)
 
Podpora sportovního zotavení

Intenzivní fyzická aktivita může vyvíjet tlak na chrupavku a kosti. To může snížit hladinu kolagenu a následně zvýšit riziko zranění a zánětu kloubů. V nedávném přehledu literatury Mezinárodní olympijský výbor (IOC) zdůraznil zdravotní výhody kolagenu ve sportovní výživě.

Na základě vědeckých studií IOC navrhl, že kolagenové peptidy mohou zvýšit produkci kolagenu, snížit nepohodlí v kloubech a v důsledku toho mají potenciál pomáhat při tréninkové kapacitě, regeneraci, bolesti svalů a zvládání zranění (4).

Posílení zdraví kloubů

Hydrolyzovaný kolagen typu II, jako například Rousselotův nový Peptan IIm – hydrolyzovaná matrice kolagenu typu II – poskytuje další podporu pro zdraví kloubů.

Peptan IIm je speciální řešení pro zdraví kloubů a je speciálně navrženo tak, aby poskytovalo několik výhod pro zdraví kloubů z jednoho zdroje na ochranu pojivových tkání. Extrahovaný z přírodního zdroje obsahuje také matrici glykosaminoglykanových složek (GAG). Je prokázáno, že tato hydrolyzovaná matrice typu II chrání chrupavku, poskytuje odpružení a lubrikaci a snižuje zánět, který může vzniknout při intenzivním cvičení (5).

Je účinný při nízkém dávkování a je rozpustný ve studené vodě a je vhodný pro použití ve formátech sportovní výživy, jako jsou tobolky, tablety, gely a prášky.

Peptan poskytuje výživová řešení na míru

Abychom vyhověli měnícím se požadavkům trhu s výživou pro sportovce, produktová řada Peptan, vyráběná a prodávaná společností Rousselot, nabízí složky přírodního původu, které jsou bezpečné, sledovatelné a poskytují zdravotní výhody, které jsou podloženy vědou.

Důvěryhodná a rozpoznatelná značka umožňuje výrobcům nutraceutik uspokojit různorodou skupinu spotřebitelů, od vysoce výkonných sportovců až po rekreační uživatele. Peptan neobsahuje ani nezpracovává látky zakázané Světovou antidopingovou agenturou (WADA).
 
Zdroj:
 
  1. A survey conducted by Sport England showed that 62.3% of the adult population in the UK is active (150 minutes of exercise per week): www.sportengland.org/media/13558/active-lives-adult-may-2017-18-report.pdf.
  2. T. Clifford, et al., “The Effects of Collagen Peptides on Muscle Damage, Inflammation and Bone Metabolism Following Exercise: A Randomized, Controlled Trial,” submitted for publication (2018).
  3. Amino acids are the building blocks of body tissues and a main component of proteins. Peptan’s amino acid profile is 10–20 times higher than other forms of protein, which makes it a unique ingredient with health benefits only found in Peptan.
  4. R.J. Maughan, et al., “IOC Consensus Statement: Dietary Supplements and The High-Performance Athlete,” Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 28(2), 104–125 (2018).
  5. S. Soniwala, et al., “Oral Hydrolyzed Type 2 Collagen Protects Against the OA of Obesity and Mitigates Obese Gut Microbiome Dysbiosis,” poster presentation at ORS 2018 (10–13 March 2018, New Orleans, LA, USA).