DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Kolagen. Typy kolagenů a který si vybrat. Poradíme Vám!

Co je kolagen?

Kolagen je nejzastoupenějším proteinem v těle. Tvoří přibližně 30% celkových proteinových molekul. Kolagen tvoří pojivová tkáň. Kromě jiných částí těla se nachází v kostech, šlachách, vazech a kůži.
 
Schematic-showing-the-triple-helical-structure-of-the-collagen-molecule-and-three-amino
 
Tělo pokrývá svou potřebu kolagenu produkováním vlastního kolagenu. Množství produkovaného kolagenu začíná přibývajícím věkem zpomalovat, což má za následek rozpad tkání, začínají se projevovat známky stárnutí - vznikají vrásky, kůže ochabieva, začínáme cítit klouby.
 
Dobrou zprávou je, že můžete udržovat a doplňovat kolagen vhodnou stravou a kvalitními výživovými doplňky kolagenu.
Jak podpořit tvorbu kolagenu?

Tělo produkuje kolagenové proteiny z aminokyselin prolinu, glycinu a hydroxyprolinu. Všechny tyto aminokyseliny pocházejí z potravy, avšak některé se získávají těžší než jiné. Například hydroxyprolin se nachází téměř výhradně v kolagenu ze živočišných zdrojů. Tvorba kolagenu je podmíněna příjmem všech specifických aminokyselin, které jsou pro produkci nového kolagenu stavebními jednotkami. Tyto získáme ze stravy, nebo z výživových doplňků. Hydrolyzovaný kolagen má vyšší míru absorpce než kolagen přijatý stravou, ovšem přirozeně, určitě pestrá a bohatá strava má přednost před výživovým doplňkem.
 
pexels-photo-6646083
 
Existuje nejméně 16 různých typů kolagenu, ale 80-90% kolagenu v těle je tvořen typy 1, 2 a 3. Každý z těchto tří typů kolagenu má v těle mírně odlišné poslání a může pocházet z odlišných zdrojů.
 
Který kolagenový výživový doplněk je pro mě nejvhodnější?

Na trhu je na výběr stále více produktů, které nabízejí hydrolyzovaný kolagen. Rozdíl mezi nimi je v množství obsaženého kolagenu v jedné dávce, někdy to je jen 1 000 mg, 3 000 mg nebo až 5 000 mg, 10 000 mg a více v jedné denní dávce. Množství hydrolyzovaného kolagenu v denní dávce může výrazně ovlivnit účinek a výsledky užívání hydrolyzovaných peptidů. U většiny vědeckých studií byl zkoumán účinek užívání vyšších dávek hydrolyzovaného kolagenu a výsledné tvrzení ohledně příznivých účinků kolagenu na pokožku, vlasy, nehty, klouby a jiné části těla jsou výsledkem výzkumu s vyššími dávkami.
KOlagenDrink Collagens
 
Hovězí nebo rybí čistý práškový kolagen bez příchutě a pachu, nebo ochucený v tekuté formě s vitamínem C a kyselinou hyaluronovou?
 
Dalším důležitým faktorem při výběru toho správného hydrolyzovaného kolagenu je typ kolagenu, jaký je v produktu zastoupen. Pokud máte identifikovány své specifické cíle, které chcete užíváním kolagenu dosáhnout, víte si vybrat i typ kolagenu, protože každý typ kolagenu má v těle mírně odlišnou roli. Od zdroje, typu a formy kolagenu bude záviset jeho biologická dostupnost a vstřebatelnost. Např. molekuly rybího kolagenu jsou menší, což vede k jeho lepší biologické dostupnosti.
 
Při výběru je také důležité dbát na to, jaké přídatné látky jsou obsaženy v produktu. Úkolem přidaných látek je zvýšit účinky hydrolyzovaných peptidů. Například, pokud chceme pomoci svým kloubem, vedle kolagenu bude v produktu pravděpodobně i chondroitin a glukosamin. Pokud nám jde především o vyhlazení vrásek, s kolagenem bude v balení zastoupena i kyselina hyaluronová. K přirozené syntéze kolagenu, kterou užívání hydrolyzovaného kolagenu podporuje je nezbytný vitamin C. Ten většinou nechybí v žádném produktu a pokud ano, doporučuje se vedle kolagenu užívat i vitamín C.
 
1350x900 JS CZ (1)
 
KolagenDrink Pept-OHYB 60 kaps 1  (2)
 
Extrakt z chrupavky obsahuje kolagen typu 2 a je přirozeným zdrojem kyseliny hyaluronové a chondroitinu sulfátu. Ideální přírodní produkt na podporu kloubů.
 
Chuť kolagenového doplňku je pro všechny z nás velmi důležitá a na trhu dnes najdeme snad všechny chutě. Třeba dbát na to, abychom užívali produkt, ve kterém jsou zastoupeny příměsi, aromata a sladidla přírodního původu. Mnoho produktů je bez příchutí a bez příměsí, což jim dává širší záběr možností užívání - například kolagen v ranní kávě.
 
Jaké jsou rozdíly mezi kolagenem typu 1, 2 a 3? A jaký typ kolagenu je pro vás nejvhodnější?

Kolagen typu 1: Vyhlazuje jemné linie a vrásky a zlepšuje pružnost a hydrataci pokožky. Posiluje nehty a vlasy a napomáhá jejich růstu. Podporuje obnovu svalů, stav očí, kostí a páteře, Kolagen typu 1 je nejzastoupenějším v rybím kolagenu.
 
Kolagen typu 2: Tvoří většinu proteinových molekul v chrupavce. Toto pojivovou tkáň chrání vaše kosti v kloubech, v meziobratlových destičkách či v očích. Tato vlastnost z něj dělá účinný výživový doplněk na podporu zdraví kloubů. Bohatým zdrojem kolagenu typu 2 je kuřecí kolagen.
 
Trojzložkový kolagén Beauty Pure (3)
 
Třísložkový (typ I, II, III) práškový ochucený nebo neochucený kolagen s vysokým obsahem kolagenu v denní dávce, vitamínem C a kyselinou hyaluronovou.
 
Kolagen typu 3: Nachází se ve velkých množstvích ve střevech, svalech, krevních cévách a děloze. Nejčastěji se používá s kolagenem typu I na hojení střev a zlepšení elasticity a hydratace pokožky. Peptidy hovězího kolagenu jsou výborným zdrojem kolagenu typu 1 a 3. Rybí kolagen je také zdrojem obou typů kolagenu.
 
Už jste se rozhodli?