DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 399Kč

Jaká je biologická dostupnost kolagenu a kolagenových peptidů

Kolagenové peptidy (krátké řetězce aminokyselin, „malé molekuly“) jsou procesem hydrolýzy extraktovány z nativního kolagenu (dlouhé řetězce aminokyselin, „velké molekuly“).

Kolagenové peptidy jsou funkční složkou používanou v potravinách a nápojích, jakož i v doplňcích stravy, které se zaměřují na zdraví kostí a kloubů, pokožky, vlasů a nehtů. Kromě toho kolagenové peptidy pomáhají urychlit proces regenerace organismu, proto jsou kolagenové peptidy velmi populární mezi sportovními nadšenci a profesionálními sportovci. Vědecké údaje ukazují, že kolagenové peptidy použité ve výživových doplňcích mají schopnost stimulovat regeneraci buněk.

V tomto článku se podíváme na dva klíčové atributy kolagenových peptidů, které jsou přímo spojeny s jejich přínosy pro zdraví: jejich biologickou dostupností a biologickou aktivitou.

kolagenove peptidy (1)

Co je biologická dostupnost?


Živiny z potravy se rozkládají na menší molekuly nejprve v žaludku a poté ve střevním traktu. Jakmile jsou některé molekuly dostatečně malé, mohou být absorbovány přes stěnu střeva do krevního oběhu.

Biologickou dostupnost lze charakterizovat jako míru dostupnosti aktivní složky (živiny) z potravy a její schopnost transportu a absorpce do krevního oběhu.

Čím je doplněk stravy biologicky dostupnější, tím účinněji se vstřebává a aktivní složka doplňku stravy využívá svůj potenciál přinést více zdravotních benefitů. To je důvod, proč je biologická dostupnost klíčovou charakteristikou každého výživového produktu: málo biologicky dostupný doplněk stravy nabízí spotřebiteli velmi malou přidanou hodnotu.

Co je bioaktivita (biologická aktivita)?


Termín bioaktivita vyjadřuje schopnost malé molekuly modulovat biologickou funkci cílové buňky, a/nebo tkáně. Například bioaktivní peptid (malá molekula), který je malým fragmentem proteinu. Během trávení se peptid musí uvolnit z „rodičovského“ proteinu, aby byl bioaktivní. Peptid může po vstupu do krevního oběhu projevovat zvláštní „biologickou aktivitu“, přičemž působí na cílovou tkáň. Bioaktivita je to, co činí živinu prospěšnou.

Většina živin, které znáte (například peptidy a vitamíny odvozené z bílkovin), mohou být bioaktivní. Aktivní složky (živiny) ve výživovém doplňku, jsou-li bioaktivní, mají přínos pro zdraví kloubů, kostí, krásu pokožky a regeneraci při sportu. Organismus je tedy dokáže skutečně přijmout a tyto živiny zůstávají bioaktivní v krevním oběhu, přičemž se dostanou do cílové tkáně v těle.

Kolagenové peptidy mají prokázanou biologickou dostupnost a biologickou aktivitu

Zdravotní přínosy kolagenových peptidů jsou dobře známé. Existuje spousta studií, které dokazují jejich účinnost. Nedávná studie (publikovaná v prosinci 2019)[1] rozšířila naše chápání toho, jak a proč jsou kolagenové peptidy tak účinné. Hlavní výhody souvisí s jejich biologickou dostupností a biologickou aktivitou. Jak již bylo zmíněno, toto jsou dvě z nejdůležitějších podmínek, které musí být splněny, aby daný doplněk stravy mohl přinést očekávané zdravotní benefity.

Collagen Beauty (3)

Třísložkový kolagen, hlavní složka kolagenové peptidy Peptan

Podívejme se blíže na biologický mechanismus:

Kolagenové peptidy jsou směsí peptidů s krátkým řetězcem, které se skládají ze dvou až dvaceti aminokyselin. Po jejich přijetí procházejí kolagenové peptidy v těle důležitými úpravami. Trávicí enzymy rozkládají tyto řetězce na menší části (např. di- a tripeptidy), snadno vstřebatelné pro tělo. Jejich hodnoty v krvi lze měřit.

Po perorálním podání Peptanu byla pozorována zvýšená hladina dipeptidů v krvi. Dva nejrozšířenější dipeptidy v kolagenových doplňcích jsou hydroxyprolin - glycin (Hyp-Gly) a prolin - hydroxyprolin (Pro-Hyp), dobře známé pro svou bioaktivitu [2][3]. Buňky ve specifických vrstvách pokožky jsou stimulovány k produkci kyseliny hyaluronové vážící vodu, čímž se zvyšuje úroveň hydratovanosti pokožky a pleť tak působí zdravěji.

Stále více lidí na celém světě vědomě hledá přirozené způsoby, jak podpořit zdraví svých kloubů, kostí a pokožky. Stále více lidí se aktivně věnuje sportu a intenzivnímu tréninku a uvědomuje si důležitost sportovní regenerace. Jak vidíme, kolagenové peptidy mohou být pro tuto širokou skupinu efektivním výživovým řešením.

Reference:

[1] Kleinnijenhuis, A.J., 2019. Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. Anal Bioanal Chem. 2019 Dec 24. doi: 10.1007/s00216-019-02323-x.

[2] Ohara, H., et al., 2010. Collagen-derived dipeptide, proline-hydroxyproline, stimulates cell proliferation and hyaluronic acid synthesis in cultured human dermal fibroblasts. The Journal of Dermatology, 37(4), 330–338. doi: 10.1111/j.1346-8138.2010.00827

[3] Asai, T. T. et al., 2019. Food-Derived Collagen Peptides, Prolyl-Hydroxyproline (Pro-Hyp), and Hydroxyprolyl-Glycine (Hyp-Gly) Enhance Growth of Primary Cultured Mouse Skin Fibroblast Using Fetal Bovine Serum Free from Hydroxyprolyl Peptide. International Journal of Molecular Sciences, 21(1), 229. doi: 10.3390/ijms21010229